Новини

от 13:11 ч. на 07/06/2013 Прочитания: 285

Ще бъде предложен закон за фалит на частни лица

Правителството възнамерява да предложи закон за фалит на физическите лица, което е една от точките в плана „Орешарски”.

Закон за частния фалит съществува и в други държави, като Германия, Франция и САЩ. Чрез него лицата, които обявят фалит, престават да изплащат дължимото. Той предоставя и срокове от 3,5 и 10 години, след които фалиралият може отново да започне да гради семейната си икономика.

Тази идея бе поддържана от депутата на ГЕРБ Емил Радев в предишния парламент, но така и не успя да я наложи.

Сегашният премиер Пламен Орешарски обаче възнамерява да обърне внимание на темата, като намерението му е изключително сериозно според запознати от партията.

И към настоящия момент, както и преди, банкерите не са привърженици на предложението, докато част от бизнеса одобрява идеята.

Председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев коментира, че още преди година е съществувал подобен законопроект, който така и не е реализиран.

Хората трябва да бъдат наясно, че при обявен фалит вече няма да могат да теглят кредити или да откриват фирми, което притеснява пък банкерите. Според шефа на СиБанк Петър Андронов това е голям риск, който не е подходящ към настоящия момент и по-скоро ще станем свидетели на масови неплащания.

Източник:
Print Friendly0 коментара


Коментирай първи!


Leave a Reply

Your email address will not be published.


five + 9 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>