Позиции

от 17:02 ч. на 02/08/2013 Прочитания: 1,170

Яков Джераси към “Ню Йорк Таймс”: Българите реагираха неправилно към Пеевски и партиите се възползваха

Yaakov Djerassi
Публикуваме коментар на Яков Джераси относно протестите в България, публикуван в “Ню Йорк Таймс” на 30 юли тази година.

Яков Джераси е роден през 1946 г. в София в семейство на български евреин и християнка. Израства в Израел, учи и работи в САЩ. През 1993 г. напуска бизнеса си на административен директор на Симфоничния оркестър в Лос Анджелис и идва в България, за да работи за връщането на цар Симеон. Основава фондация “България”, която спонсорира наши студенти и програми за развитие на земеделието.

Статията със заглавие „Българската полицията разбива блокадата на протестиращите около парламента”, публикувана на 24 юли 2013 г. в „Ню Йорк Таймс”, успя да привлече вниманието ми, особено когато прочетох, че е отразена по-скоро в Париж, отколкото в София, където демонстрациите през последните 46 дни изпитват българската демокрация.

Неотдавна, на своя 90-ти рожден ден, Шимон Перес, президент на Израел, говори за своята държава като страна, където избраното мнозинство е определящо, но малцинството има същите права.

На 12 май България проведе предсрочни избори, на които бяха регистрирани 44 партии, но само 4 от тях имаха достатъчно гласове, за да заемат всички 240 места в парламента. Лидерът на бившата управляваща партия Бойко Борисов не успя да намери коалиционни партньори, въпреки че вкара най-много народни представители и така Социалистическата партия, заедно с Движението за права и свободи (ДПС, познато като турската партия), бяха готови да направят коалиция и да излъчат правителство начело с Пламен Орешарски за министър-председател.

Пламен Орешарски има дълга история в българската политика и доста впечатляваща репутация във финансите и икономиката. През 1997 година той е бил заместник-министър на финансите в правителството на Иван Костов от Обединени демократични сили (последните избори, на които партията е разцепена от гласоподавателите). Като част от коалиционно споразумение, за председател на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) бе предложен депутатът Делян Пеевски, което е член на ДПС. Майката на Пеевски- Ирена Кръстева, в продължение на години е стояла начело на Българския спортен тотализатор. Като по-млад Пеевски е бил член на партията на Симеон Сакскобурготски, която също е разцепена в момента. Мигът на славата настъпи за Пеевски, когато Царят имаше трудности в назначаването на министрите в своя кабинет и тогава Пеевски му помогна с бърз и точен метод на определяне, при което Царят имаше възможност да състави правителство. В този смисъл бе и изборът на Пеевски за шеф на ДАНС. Неговото задължение бе да изчисти Агенцията от престъпни фактори- задължение, което никой не можеше или нямаше желание да изпълни. Сигурен път до гробищата. Пеевски не се страхуваше, нямаше задни мисли и беше готово да посрещне предизвикателството.

За съжаление, тълпата реагира непочтително срещу Пеевски, най-вече заради това, че не притежава красиви качества и най-вероятно заради неговите отсъствия по време на заседанията на 41-то НС. Тези обстоятелства дадоха възможност на партиите, които бяха извън новосформираното 42-ро НС да започнат протести. Огромен брой демонстранти дойдоха от лагера на Бойко Борисов, които бяха разочаровани от изборните резултати. От самото начало бе ясно, че протестиращите нямат реални цели, единствено желание да падне правителството. Най-голямата тълпа само веднъж беше по-малко от 15 000 души, но през повечето пъти протестиращите бяха по-малко от 1000 души. За да запазят движещата сила и да привлекат повече участници, някои организатори предлагаха по 25 лв., ако се показват в 8 сутринта пред парламента за т.нар. сутрешно кафе (където имаше предимно домати и яйца) и 45 лв. или над 60 лв. за късните демонстрации. Знам за случай, в който човек успял да изкара 3000 лв. и сега почива по Черноморието със семейството си.

На 30 юни се проведоха общинските избори във Варна- градът, който запали протестите по време на управлението на кабинета „Борисов” срещу корумпирания кмет. Един от протестиращите се самозапали в знак на недоволство срещу градоначалника. През юни, по-малко от 20 процента отидоха да гласуват на изборите във Варна. Това показа отново апатичното отношение на българския гласоподавател и неговата липса на ориентация. Тримата кореспонденти от статията от 24 юли, които са били далеч от България, сравняват българските протести с онези в Бразилия и Турция. След онзи последен инцидент от 23 юли, когато бутилки и камъни бяха хвърляни по автобуса, който трябваше да евакуира депутатите от парламента, тълпите, наподобяващи по-скоро карнавал, не продължиха насилието.
За съжаление вашето издание рядко отразява България. Повечето от вашите читатели нямат представа къде се намира България. Противно на своите съседни страни, тя има положителна оценка върху толерантността и съжителството със своите малцинства. Почти 25% от българското население са мюсюлмани и роми. България има уникалния шанс през Втората световна война, когато цялото еврейско население бе спасено от депортиране в нацистките лагери на смъртта. Това е България, с която се гордея и която за съжаление е все още във възстановителен период след 45 години на комунизъм.

Яков Джераси

Източник:
Print Friendly11 коментара


 1. Абе, тоя глобалиски ционистки боклук какщво се обажда от коневръза? Те и без друго, в Ню Йорк Тайс знаят как да си ги нагодят нещата. Щом не питат българи, такива като мен, да речем!


 2. Mina Hadji

  странно. в архивя на NYT не съществува такъв коментар. или супер-медията "аларманюз" е контрибутор с художествена литература? доста намирисвате, но какво целите с подобни измислици?


 3. Може ли да дадете и линк към статията в NYT?


 4. Ако администрацията на сайта, не даде нужните линкове към оригинала, наистина остава чувството за манипулация. Чакаме…


 5. Apostol Apostolov

  Кристияне, Златна Флейто, гей комунистически, стига си манипулирал хората. Такава статия в NYT няма, няма и да има!


 6. Дори ми е трудно да го определя, като злонамерено, просто е неадекватно. Издателството си е дало напразно парите, по-глупава пък и лошо написана статия не съм чел. И наистина изборът на коментатора е най-малкото странен.


 7. Apostol Apostolov

  Няма такава статия в NYT. По време на февруарските протести се срещнах с един от администраторите на този сайт – Кристиян Златната Флейта. Този човек ми обясни в прав текст, че иска да създаде информационна агенция за манипулация, както и че не иска демокрация, а кастово общество. Публикува само това, което му отърва, а такива пасквили са често срещани тук. Не му се връзвайте.


 8. Ivo Popov

  Milen Radev
  Ето, че и аз се хванах късно нощес като канарче, нещо за което съм укорявал често други.
  Пуснах тук линк към статия и я коментирах с някои пиперлии характеристики по адрес на обявения за неин автор Яков Джераси. Ставаше дума за уж негово читателско писмо до Ню Йорк Таймс, изпълнено с клевети към протестиращите в София и с хвалби за несправедливо озлочестения Пеевски.
  Роберт Леви ми обърна внимание, че тектът е абсурден. Претърсването тази сутрин на бистра глава на онлайн изданието на НЙТ не показа нищо подобно от автор Джераси и макар че никакъв материал в защита на социалисти по света в този вестник не би могъл да ме учуди, всичко показва, че в случая съм се хванал на гаден номер на пеевските медии.
  Затова го пиша това тук, за да се извиня на челите безпредметната ми ремарка и за да предупредя за особено внимание към изданието alarmanews.com


 9. Толкова абсурден, пошъл и неадекватен политически монолог не бях чела!


 10. Мони

  Материала показва реалността !!!,…. на по-горе пишештите не им харесва и по български започва оплюване ! Bylgari !!!!!!!!!!


 11. Дознател

  Този идиот или изрод или двете, отявлен монархист, на думи или по интереси, по-скоро второто ,защото е тарикат еврейче, докара царят заедно с други апапи и олигархичният модел беше завършен. Каквото не беше напазарувано по време на Иван Костов с крадените пари от банковият обрир по време на Жан Виденов, беше опапано с изключение на енергетиката, но и там добре си покрадоха и стартираха БЕЛЕНЕ, а г-жа Меглена ПариБа-ПариМа подписа затварянето на 3-4 блок в Козлодуй и за награда влезе в борда на банката и т.н.Завърши и проатлантическата и Европейска ориентация и конвергенцията на част от тоталитарният елит. Ами вижте кой е Милен Велчев и чии интереси представлява и какво отмъкна. Проклета да е тази пасмина от бандити с бели екички и крадци.Leave a Reply

Your email address will not be published.


× two = 16

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>